Pelerinaje

Pentru întărirea în credinţă a creştinilor, unul dintre cele mai puternice stimulente este pelerinjul.

Fie că pelerinajul este făcut mai aproape sau mai departe de parohia din care facem parte, întâlnirea la un Sanctuar sau la o parohie cu mai mulţi creştini din diferite parohii, prezenţa episcopului şi a unui număr mare de preoţi, aduce în sufletele pelerinilor un plus de credinţă, speranţă şi curaj pentru trăirea unei vieţi creştine, sfinte.

Conştienţi fiind de harurile revărsate din abundenţă de către Bunul Dumnezeu, credincioşii parohiei noastre au îmbrăţişat în viaţa lor aceste pelerinaje cu bucurie înainte de anul 1948.

În pelerinajele pe care le-au făcut, întâlnim credincioşii din Târşolţ la hramurile parohiilor învecinate dar şi la pelerinajele organizare de către mănăstirile din apropiere precum Bixad, Nicula, Maria Pouci- Ungaria.

Încpând cu anul 1949, deoarece aceste mănăstiri au fost închise pentru pelerini, credincioşii din Târşolţ au îmbrăţiăat pelerinajele la mănăstirile Catolice de rit Latin din ţara noastră şi astfel îi întâlnim adăpându-se din izvorul dătător de Apă Vie la Fântâna Credinţei din mănăstirile Cacica şi Maria Radna, de unde se întorceu ,,Plini de Spirit Sfânt şi de Adevăr"

Nu de puţine ori aceste pelerinaje au fost însoţite şi de surprize care au pus la încercare dorinţa de a participa la pelerinaj sau curajul de asumare a riscului.În ultimii ani (înainte de 1989) securitetea suprveghea gările din Satu Mare şi Baia Mare şi împiedica plecarea pelerinilor spre direcţiile de pelerinaj, dar cu toate acestea credincioşii noştrii au găsit soluţii de a fi prezenţi în tren înainte de plecare acestora.

După anul 1989, pelerinajele s-au înmulţit şi se aştepta cu bucurie ocazia de a paricipa la pelerinaj, momente în care credincioşii din diferite parohii sau zone s-au cunoscut şi s-au îmbărbătat şi încurajat reciproc, lucruri atât de necesare în acele timpuri când era greu să fii credincios greco catolic.

Aşa îi găsim pe credincioşii noştrii prezenţi la pelerinaje în Bixad, Călineşti-Oaş, Negreşti-Oaş, Prilog, Baia-Mare, Hoteni, Cicârlău, Seini, Satu-Mare, Botiz.

Odată cu trecerea timpuluiau fost descoperite pelerinajele din afara graniţelor precum Lourdes, Medjugorie, Fatima, la care îi întâlnim nu de puţine ori.

Un important pelerinaj al parohiei noastre a fost cel din anul 1999 la Bucureşti cînd un grup de peste 150 de credincioşi au fost prezenţi la vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II- lea în România.

Dar cel mai impresionant pelerinaj a fost cel din anul 2000, când un grup de 50 de pelerini au participat la Jubileul de la Roma – Italia.

Acest pelerinaj a început Vineri 05 mai 2000 cu o Sfântă Liturghie la Târşolţ, după care s-a pornit spre Montecastrilli, provincia Todi, unde, din bunăvoinţa părintelui Giuliano Pagliaricci am fost găzduiţi în familii pentru o săptămână.

În această săptămână S-au vizitat Catedrala din Orvieto. Bazilica din Asissi, Mănăstirea de la Colevalenzza, Palatul Episcopal din Todi, iar în două zile am fost la Roma.

Vizita la Roma a culminat cu participarea noastră la Sfânta Liturghie din Bazilica Sfântul Petru, Liturghie celbrată în limba română de către Î.P.S.S. Lucian Mureşan, Mitroplitul Bisericii Române Unite cu Roma, asistat de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, întreg episcopatul greco catolic din România, episcopi de rit latin, foarte mulţi preoţi greco catolici români dar şi de rit latin români şi italieni şi foarte mulţi credincioşi români.

Această Sfântă Liturghie celebrată în limba română în Bazilica Sfântul Petru a adus atâta mângâiere şi curaj în inimile tuturor participanţilor aşa încât peste ani de zile amintindu-şi acele momente pot spune (Şi eu am fost la Roma de Jubileu şi am paricipat la Sfânta Liturghie din data de 9 mai).

Pelerinajul a continuat cu o şedere de două zile la Fiesole- Florenţa, unde am fost găzduiţi de Episcopul Luciano Giovanetti, după care ne-am îndreptat spre Lourdes, renumitul Sanctuar Marian.

După trei zile petrecute le Lourdes, unde fiecare pelerin din grupul nostru a acumulat cât mai multe bogăţii spirituale, după ce s-a auzit de pe treptele Bazilicii rostindu-se în limba română o decadă de rozar (Născătoare de Dumnezeu), ne-am îndreptat spre casă cu o escală de o zi la Paris unde am vizitat Catedrala Notre Dame şi alte obiective.

Între pelerinajele îndrăgite de parohia noastră se află unul mai nou. Este pelerinajul de la Cimitirul Săracilor din Sighet, care se desfăşoară în a doua sămbătă din luna mai şi care ne aduce aminte de jertfa Episcopilor noştrii, exemplu de credinţă pentru generaţia lor şi a celor viitoare, exemplu care dă putere ca omul să se încreadă fără rezerve în cuvintele Mântuitorului (Nu vă temeţi de cei ce pot să ucidă trupul).

© 2011 - 2022 www.parohiatarsolt.ro