Biserica Nouă

La data de 24 mai 1992, la Târşolţ a fost mare sărbătoare unde a fost invitate de onoare Preasfinţia Sa Lucian Mureşan, Episcop de Maramureş precum şi preoţi, călugări, călugăriţe şi foarte mulţi credincioşi pentru a participa la sfinţirea locului şi a pietrei de temelie pe care urma să se construiască noua Biserică Greco-catolică din Târşolţ, deoarece Biserica veche era ocupată abuziv de către credincioşii ortodocşi.

O dată cu sfinţirea locului şi a pietrei de temelie s-a păstrat pentru noua biserică acelaşi patron pe care l-a avut şi biserica noastră veche "Sfântul Dumitru – Izvorâtorul de Mir ".

După sfinţirea locului de biserică au început lucrările de săpături şi executarea fundaţiei într-un ritm alert aşa încât până în luna decembrie a fost finalizată fundaţia şi turnată placa de la cota 0.

În anul 1993 s-a lucrat mult la noua construcţie, iar la sfârşitul anului Biserica era ridicată, turnată bolta şi pregătită pentru executarea acoperişului.

Anul 1994 aduce finalizarea acoperişului şi a finisajelor interioare dar şi marea bucurie din 13 noiembrie cand a fost consacrată Biserica.

În toată perioada construcţiei s-a consumat un efort enorm dar înţelepciunea şi curajul parohului de atunci Pr. Iacob Feier, ajutat şi susţinut de comitetul parohial în fruntea căruia se aflau Huja Ioan – prim curator, Bud Ioan – curator secund, Nistor Nicolae – casier , au adus în sufletele credincioşilor din Târşolţ, dar şi a celor din împrejurimi, multă speranţă şi curaj.

La solemnitatea Sfinţirii Bisericii din 13 noiembrie 1994 au participat : Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma Î.P.S.S Lucian Mureşan împreună cu episcopii P.S.S Ioan Şişeştean de Maramureş şi P.S.S Virgil Bercea de Oradea, preotul Alexandru Mesian viitor episcop de Lugoj dar şi foarte mulţi preoţi, călugări, călugăriţe si aproximativ 3000 de credincioşi.

Lucrările de finisaj exterior s-au finalizat în anul 1998 prin efortul depus de Pr. Ioan Zbona susţinut de comitetul parohial în fruntea căruia se aflau aceiaşi devotaţi credincioşi: Huja Ioan, Bud Ioan si Nistor Nicolae. Finisajele exterioare au fost sfinţite de către Episcopul nostru Ioan Şişeştean la 26 octombrie 1998. La acest eveniment au participat peste 30 de preoţi, călugări, călugăriţe si aproximativ 2000 de credincioşi. Pardoselile interioare şi mobilarea bisericii au fost următoarele etape. S-au confecţionat băncile, dulapurile confesionale, o nouă masă de altar, iconostasul precum şi instalaţia de încălzire, toate fiind sfinţite de către Episcopul Ioan Şişeştean însoţit de preoţi si persoane consacrate dar si numeroşi credincioşi.

© 2011 - 2022 www.parohiatarsolt.ro